Psychotherapie Antwerpen

Wat kunnen psychotherapeuten in Antwerpen voor je doen?

Wat doet een psychotherapeut?

Een psychotherapeut helpt je op het moment dat je er zelf niet meer uit komt. Nu zijn er veel mensen die dat doen: doktoren, leraren, specialisten, hypotheekadviseurs en automonteurs. Maar, met een psychotherapeut werkt het nét even anders.

Het onderwerp van de hulp is je innerlijk. Je kunt het niet zien, je kunt het niet aanraken, je kunt er niet even het oliepeil van checken. De enige manier om iets voor je innerlijk te doen is via jou. Via wat je vertelt, via je gedrag, via hoe je denkt en hoe je je voelt.

Een psychotherapeut heeft je dus heel hard nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Waar een chirurg zijn moderne gereedschap heeft, de leraar de lesboeken en de automonteur de sleutel, heeft jouw psychotherapeut jou. Vandaar ook dat bijna geen één psychotherapeut zal zeggen dat hij of zij je gaat genezen. Dat ga je namelijk zélf doen. De psychotherapeut gaat je helpen.

Hoe helpt een psychotherapeut?

Er zijn binnen de psychologie heel veel verschillende ‘scholen’ met allemaal hun eigen methoden en technieken. De meeste psychologen kennen al die scholen en methoden, en hebben, door ervaring en voorkeur zich een beetje gespecialiseerd in één zo’n richting. Voor de behandeling gebruikt bijna elke psychotherapeut een mix van technieken die het beste bij jou past.

 • een psychotherapeut geeft je kennis
  Als is vastgesteld waar je precies last van hebt zal je psychotherapeut je er meer over vertellen, je leestips geven of goede links op het internet. Als je begrijpt hoe processen werken, kun je er ook vorm aan geven.
 • een psychotherapeut geeft je perspectief
  ‘Als je met je neus op de tomaat zit, is álles rood’; oftewel: jij zit midden in jouw leven, alles over jou is zó dichtbij dat het maar één kleur heeft. Een psychotherapeut laat je er van een afstandje naar kijken, door de ogen van iemand anders, in relatie tot andere mensen.
 • een psychotherapeut geeft je mogelijkheden
  Want zelf zie je die niet meer. Je hebt het gevoel alles geprobeerd te hebben. Dat is niet zo; jij ziet ze niet, maar ze zijn er nog genoeg. De psychotherapeut besteedt niet alleen aandacht aan je klacht, maar aan jou als persoon om je zo te helpen nieuwe mogelijkheden te vinden.
 • een psychotherapeut confronteert je
  Heel veel dingen heb je van jezelf niet eens door. Karaktertrekjes, gewoontes, ingeroest gedrag, vooringenomenheden. De meeste van die patronen zijn er in de jaren ingesleten. Ooit kwam het je goed uit om je leven zo te leven maar nu zit het je hartstikke in de weg. Je hebt het alleen zelf niet in de gaten. Dat is soms best even confronterend maar helpt je de goede weg op.

Drie klassieke ‘richtingen’

Een psychotherapeut kan werken via inzicht - je praat en komt achter zaken die je daarna kunt veranderen, via ervaring - je doet dingen en merkt hoe alles verandert of door manipulatie van het onderbewuste - door te werken met symbolen, hypnose enzovoort.

Welke van de drie, of welke combinatie, het ook is, het draait altijd om inzicht, perspectief, mogelijkheden en confrontatie. Dat klinkt knap ingewikkeld. En dat is het ook.

Een psychotherapeut is daarom bijna altijd zijn hele leven lang in opleiding. Het is nog maar kort dat we beginnen te begrijpen hoe innerlijke processen werken. Hoe je problemen van je gevoel, gedrag en in denken kunt analyseren en hoe je bepaalde obstakels kunt overwinnen. In die korte tijd heeft de wetenschap grote vooruitgangen geboekt.

Als je een goed gevoel hebt bij een psychotherapeut, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen. Je zit helemaal nergens aan vast.

Meer informatie over psychotherapeuten in Antwerpen

Als je meer wilt weten over psychologen, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel mij dan even voor een afspraak of stuur een e-mail naar Psychotherapie Antwerpen - Isabel Gonzalez.

Over mijzelf

Psychotherapie Antwerpen - Isabel Gonzalez

Ik begeleid je op een persoonlijke en betrokken manier waarbij ik veel verschillende manieren kan gebruiken om de behandeling precies aan te laten sluiten bij je klacht en bij jou.
Isabel Gonzalez

Therapie

De behandeling is er op gericht dat je het allemaal snel weer zelf kunt, vanuit jezelf en met de mensen om je heen.
Ik doe mijn werk op een persoonlijke en betrokken manier.
Lees meer over therapie 

Wil je meer weten?

Neem contact met mij op!